De magie van Miep

Op de vraag aan een lener over wat het werk van Miep van Riessen voor hem betekent, antwoordde hij dat Mieps werk magie heeft.

“Het werk bestaat uit canvas, verf en garen. Mijn oog bestaat uit hoornvlies, lens en bloedvaten. Daartussen gebeurt iets dat zonder die stoffelijkheid niet zou kunnen gebeuren, maar dat de stoffelijkheid tegelijkertijd ontstijgt. Dat is de magie van Miep van Riessen.”

Dat is waar. Mieps werk heeft iets magisch. Het zijn verstilde landschappen en toch zit er beweging in. Door het gebruik van DMC zijdeglans garens geeft het werk vanuit verschillende standpunten een ander beeld. Neem bijvoorbeeld het werk ‘Wit op zwart IV’ uit 1991. Van de voorkant zie je een zwart schilderij met witte vierkanten en vanaf de zijkant is het een wit schilderij met zwarte blokken. En toch zijn het alleen maar draadjes op doek.
Sommige werken doen zelfs pijn aan je ogen, zo erg beweegt het. Kinetische kunst en toch heel stil. Zo verstild en zo intiem dat mensen ervan moeten huilen. Door het beeld zelf of juist door de zeggingskracht, zoals bij de werken over de slachtoffers van de Watersnoodramp. In het schilderij ‘De Vermisten’ uit 2009 liet Miep de letters leeg en borduurde ze eromheen, om aan te geven dat deze mensen nog steeds worden vermist sinds 1 februari 1953.

Een aantal werken is moeilijk te fotograferen omdat het er in verschillend licht steeds anders uitziet. Een werk kan doodslaan door de foto en een ander werk kan juist heel veel diepte krijgen. Bij de kunstuitleen die Miep van 2002 tot 2015 aan huis had, namen mensen soms een werk mee naar huis waarvan ze dachten dat ze het nog niet eerder hadden gezien. Doordat het op een andere muur hing leek het een nieuw werk.

Mieps werk moet je live zien en ervaren. Hopelijk kunnen we in 2021 weer een tentoonstelling organiseren of meedoen aan een textielfestival. Maar het kan ook boven je eigen bank, zodat je er dagelijks naar kunt kijken en je de magie van Miep ontdekt.
Wilt u ook een werk lenen neem dan contact op met de stichting. Voor 100 euro heeft u een jaar lang een echte Van Riessen in huis.

Het werk bestaat uit canvas, verf en garen. Mijn oog bestaat uit hoornvlies, lens en bloedvaten. Daartussen gebeurt iets dat zonder die stoffelijkheid niet zou kunnen gebeuren, maar dat de stoffelijkheid tegelijkertijd ontstijgt.

Dat is de magie van Miep van Riessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *