De Verdronkenen en De Vermisten

Sinds 2018 hangt het magnum opus van Miep van Riessen in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
In 2023 is daar De Vermisten aan toegevoegd als bruikleen aan de tentoonstelling ‘Ik ben van 1953’. Vanaf mei 2024 hangen ze bij elkaar in het tweede caisson van het museum, waar het gaat over het herdenken van de Watersnoodramp van 1953.
Beide kunstwerken worden getoond in een speciale vitrine om het kwetsbare textiel te beschermen. De vitrine is gemaakt door Frans Stofregen van Museale Techniek en Harold Kool van Glassale.

De Verdronkenen

Miep van Riessen werkte vijf jaar aan dit vijfluik, waarop alle namen staan geborduurd van de 1836 slachtoffers van de ramp uit 1953. Ze voltooide het in 2008.
Van elk slachtoffer borduurde ze in alfabetische volgorde de familienaam met daarachter de voornamen en het geboortejaar. Op de achtergrond worden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zichtbaar. Dit werk, bestaande uit vijf langgerekte panelen met een totale omvang van 1,34 bij 2,36 meter, hangt tegenover de geprinte wand met alle slachtoffers per stad in het tweede caisson. De Verdronkenen heeft ook een digitale plaats gekregen in het Nederlands Openluchtmuseum als onderdeel van de Canon van Nederland.

De Vermisten

In het werk De Vermisten liet Miep van Riessen de letters van de namen leeg en borduurde eromheen. Zo gaf ze het gemis weer van al die mensen die nog steeds worden vermist of nooit zijn gevonden. Er worden nog altijd 110 tot 115 mensen vermist.
Het werk uit 2009 meet 70 bij 70 cm.