Leven en werk

Dubbelopname van Miep van Riessen met details van haar magnum opus 'De verdronkenen' (foto Jan van de Ven)
Dubbelopname van Miep van Riessen met details van haar magnum opus 'De verdronkenen'
(foto Jan van de Ven)

Na haar studie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch werkte Miep van Riessen de eerste tien jaar uitsluitend met textiel en garens. Het werk bestond uit geappliqueerde lappen stof. Later ging ze de stof opspannen.
Eind jaren zeventig verdwenen de stoffen uit haar werk. Ze beschilderde linnen met krijt en acrylverf. Doordat acrylverf elastisch is kun je er met een naald doorheen steken. Van Riessen bracht met garens in rechte steken structuren aan op de geschilderde ondergrond. Door het lichte reliëf van de aangebrachte structuur wijzigt de kleur en de dieptewerking van het doek, afhankelijk van de lichtinval en stand van de kijker. Deze manier van werken is haar eigen vinding. De garens zijn het uitgangspunt. Door deze dichter bij elkaar of verder uit elkaar te zetten verandert het beeld van de voorstelling.
Tot in de jaren 90 maakte ze vooral landschappen: De Waddeneilanden, de Noord-Hollandse kust en Frankrijk waren haar inspiratiebron. Ze hield van het verstilde, lege landschap en werkte veel in grijs- en groentinten. Daarna werd haar werk abstracter. Eerst vooral in zwart en wit en vervolgens kwam er weer kleur in. Ook kwam het landschap weer terug, maar werd dat vaak ingedeeld in vlakjes waardoor het toch abstract was.
Van de vlakjes is een ontwikkeling te zien naar cijfers en letters. Gedichten en teksten, die voor haar belangrijk waren, komen in haar werk voor, zoals de Bijbeltekst “1 Corinthen 13”,“De idioot in bad” van Vasalis, “Het kind en ik” van Martinus Nijhoff en ook “Zet het blauw van de zee...” van Willem Hussem. Ze ontwikkelde daarbij elke keer een ander lettertype.

Een eerste belangrijk herdenkingsmonument in het werk van Van Riessen is het doek “De kunstenaars” uit 1997, waarin alle kunstenaars die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog worden geëerd. Er staan geen namen bij, maar het zijn de geboorte en sterfjaren van deze kunstenaars. Aanleiding was een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in 1995 over 50 jaar vrijheid.
In haar oeuvre is een mooie lijn te herkennen van landschap, teksten, letters en vlakjes, dat resulteerde in haar magnum opus “De verdronkenen”, waaraan ze van 2003 tot 2008 werkte. Van elk slachtoffer borduurde ze de familienaam in alfabetische volgorde met daarachter de voornamen en de geboortejaren. Steekje voor steekje met blauwe en groene garens borduurde ze al die namen en werden op de achtergrond de Zeeuwse eilanden zichtbaar.
In de laatste jaren maakte ze kleiner werk: gedichten op doek en kleine landschapjes met namen van plaatsen uit haar verleden, war ze woonde of graag kwam zoals Vlieland. Sinds 2002 beheerde ze een kunstuitleen van haar eigen werk, waarvoor ze twee keer per jaar open huis hield om het werk uit te lenen.
Miep van Riessen exposeerde haar werk op solotentoonstellingen en in groepsexposities, waaronder met kunstenaars uit Schagen of uit de textielwereld. Ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag in 2004 organiseerde ze een overzichtstentoonstelling in Schagen met werken uit eigen bezit en in bruikleen. Op 14 juni 2015 overleed van Riessen op70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Op dat moment waren verschillende werken uitgeleend aan een drietal tentoonstellingen in Nederland.

miep van riessen geeft uitleg over haar werk 'de verdronkenen' tijdens kunstmanifestatie 'kunstschouw' op schouwen
Miep van Riessen geeft uitleg over haar werk 'De Verdronkenen' tijdens kunstmanifestatie 'Kunstschouw' op Schouwen
(foto Jan van de Ven)

Biografie
Geboren: Veenendaal, 30 november 1944 – Overleden: Schagen, 14 juni 2015
1962-1967 Academie voor kunst en vormgeving te ‘s-Hertogenbosch, afdeling Monumentaal
1967-1977 Beeldend kunstenaar, naast een parttime baan als bezigheidstherapeute
1977-1990 Uitsluitend werkend als beeldend kunstenaar
1980-1986 Gebruikmakend van de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR)
1990-2004 Naast beeldend kunstenaar docent textiele werkvormen ZMLK school (1 avond in de week, sinds 1980) en parttime werkzaam in een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten
2002-2015 Kunstuitleen aan huis van eigen werk
2004-2015 Uitsluitend werkzaam als beeldend kunstenaar

Tentoonstellingen
– 1968 Kunstmarkt, Wageningen
– 1972 Kijkwinkel, Schagen
– 1976 Bibliotheek, Schagen
– 1977 Cultureel centrum, Midwoud
– 1979 Michaëlskerk, Oosterland
– 1980 Raadhuis, Heerhugowaard; Galerie Adriana, Thorn
– 1986 Grafies Atelier, Alkmaar
– 1988 Lucaskerk, Winkel; Galerie STOV, Amsterdam; Bibliotheek, Hippolytushoef
– 1989 Stichting Beeldende Kunst West Friesland, Hoorn; Steengoed, Anna Paulowna
– 1990 De nieuwe Slof, Beverwijk
– 1991 Bibliotheek, Schagen; Textielmuseum in Lodz, Polen
– 1992 Laurenskerk, Kolhorn; Galerie Amber, Limmen
– 1993 Lucaskerk, Winkel
– 1995 Openbare Scholengemeenschap, Schagen; Deloitte en Touche, Schagen; Stichting Kunst en Cultuur, Anna Paulowna
– 2002 Kunstuitleen aan huis
– 2004 Meesterlijk Schagen, Schagen; Overzichtsexpositie in voormalig notariskantoor, Schagen
– 2005 Gemeentehuis, Schagen
– 2007 Galerie 28, Schagen
– 2008 Kunstroute, Schagen
– 2009 Kunstschouw, Ellemeet; Galerie 28, Schagen; Kunsttroupe, Schagen
– 2010 Watersnoodmuseum, Ouwerkerk; Galerie Wegert & Sadocco, Winkel; Kunststelling, Alkmaar; Kunst in bedrijf, Schagen; Museum de Bevelanden, Goes
– 2011 Koggenland, Koggenland, Kunstuitleen, Den Helder
– 2012 Galerie 28; Schagen; Galerie Boot en Steyn, Sint Maartensbrug
– 2013 Bibliotheek, Schagen; Textiel Leeft, Zweelo; Markt 18, Schagen
– 2014 Artfarm, Heerhugowaard; Galerie 28, Schagen
– 2015 Museum Belvedère, Heerenveen; Kunsthuis Secretarie, Meppel; Museum De Koperen Knop, Hardinxveld-Giessendam; Stoelendans, Schagen

Kunstuitleen
In 2002 startte Miep van Riessen een kunstuitleen aan huis van haar eigen werk. Twee keer per jaar hield ze open huis en kon het werk worden geruild. De Stichting Miep van Riessen wil de kunstuitleen graag voortzetten en het werk blijven uitlenen zodat men thuis kan genieten van haar schilderijen. De werken zijn voor 100 euro per jaar te leen. Voor meer informatie over de kunstuitleen kunt u een email sturen aan stichtingmiepvanriessen@gmail.com.